American-History-X-edward-norton-627232_1024_768.jpg

Projekt Ellinor Elin och Emma

Livskunskap, PS1500, VT-12Vi har gjort ett arbete inriktat på gängbildning och främlingsfientlighet med utgång från filmen American History X. Vi kommer se och analysera filmen och studera vad olika forskningsartiklar säger om ämnet.

Frågeställningar vi bland annat kommer att utgå ifrån:

- Vilka orsaker kan finnas bakom att man söker sig till destruktiva gäng?

- Är det möjligt att komma ur destruktiva förhållanden och hur kan det påverka ens framtid?

- Avgörande händelser för karaktären i filmen

- Andra tankar filmen väcker
Vilka orsaker kan finnas bakom att man söker sig till destruktiva gäng?

emerich_250.jpg
Emerich Roth

I sin bok "Varför just han?: och vägen ur hatet" förklarar Emerich Roth hur en otrygg, rädd pojke som känner sig oälskad ofta blir utanför bland skolkamraterna och det är inte ovanligt att han utsätts för mobbning. Han är ett lätt byte för det gäng som först erbjuder gemenskap och sammanhållning.
Bland killar som har samma bakgrund och erfarenheter som han själv finns starka inbördes relationer som ersätter den familjegemenskap han aldrig fått uppleva. I gängen finns en väl fungerande hackordning med ledare som svarar mot ett machoideal ledarna utnyttjar de svaga och osäkra och skaffar sig sin ställning i gänget eller i organisationen genom att missbruka makt och oftast genom att vara mer verbala än de andra. Återigen handlar det om bristen på vuxna förebilder man dras till destruktiva faderssurrogat för att få en ersättare till en pappa. Den som låter sig domineras förvandlar sin egen vanmakt till förakt mot andra, detta är den yttersta orsaken till att man griper till våld.

Att man hamnar fel i livet är ingen slump, men vilket gäng man fastnar i är däremot en slump. Det kan vara rasister, nazister, punkare, knarkare, eller något annat. För en känsla av tillhörighet och vänskap, även om den är falsk, gör man nästan vad som helst. Rakar av sig håret, klär sig i stora läderjackor, ropar sieg heil, sparkar, trampar, och slår den man ger sig på. Den som inte har något att förlora anser sig lika gärna kunna rasera allt. Någon politik eller logik finns inte, hataren ansluter sig aldrig av ideologiska skäl till sina grupper, lika lite som knarkaren tar droger av ideologiska skäl. Knarket är knappast lockande som idé, hatet bedövar hatarens självförakt och rädsla på samma sätt som drogerna bedövar knarkarens smärta och innebär flykt från verkligheten.

Hataren befinner sig i en ond cirkel, våldet fungerar som en drog. Och precis som drogmissbrukaren måste öka sin dos för att uppnå samma effekt så måste den som använder våld eller begår brott hela tiden mata sig med hatmotiv och begå än värre brott för att döva den tomhet han känner och det dåliga samvetet han känner efteråt. Hataren är omedveten om vad som styr hans handlingar, han har inget begrepp om tid utan lever i en värld av minsta motståndets lag. Han är som den lilla båten utan styrning ute på det stora havet: Bara vind och väder bestämmer vart den ska och om den ska gå under eller inte. Men hatarna är medvetna om vad som ger störst rubriker i pressen och vad som upprör oss mest. De skändar till exempel först en judisk gravplats vilket väcker avsky och media får oss att tro att det handlar om nazister som hatar judar, nästa gång välter de gravstenar på en kristen kyrkogård och media kallar dem hulliganer, men fortfarande förstår ingen att det är samma pojkar det handlar om. Ännu svårare tycks det vara att förstå eller tro på att de flesta innerst inne vill bli stoppade. Det är jobbigt att dag och natt vara fylld av hat och vara hatad av andra. Hataren betalar med ständig ångest när han inte är i skydd av en högröstad flock är han en liten utstött och rädd människa. Som rasist blir han avskydd för sina handlingars skull och i grund och botten vet han att han handlar fel. Då gifterna fått ur kroppen och slagsmålet är över plågas han av dåligt samvete. När han är ensam känner han sig ofta påpassad och förföljd, innerst inne hyser han ett hopp om att möta en människa som kan befria honom från hatet.

För att ett barn ska kunna vara barn behöver det få vara barn till någon. Föräldrarnas uppgift är att se barnets behov, känslor, styrkor och svagheter, att tillfredsställa, uppmuntra, stödja barnet.
Föräldrarna är som speglar där barnet kan se sig själv och få bekräftelse på att det är betydelsefullt. Ex om barnet trillar tröstar mamma (bekräftar och lyssnar)
Föräldrarnas förmåga till sitt inre barn präglar förhållandet till barnet. Om barnet inte fått tillräckligt med föräldraskap utvecklar det istället överlevnadsstategier. Dessa är falska jag, en roll.
ex lever i missbruksfamilj/misshandel. Ju större problem desto värre överlevnadsstrategi. Alla utvecklar små överlevnads.. tex om man inte kan läxan-gör sig osynlig. Ju större roll desto svårare att vara den man är.
Alla människor utvecklar överlevnadsstrategier, det finns inga fulländade människor eller föräldrar
Vad är det som gör att man tar till vissa överlevnadsstrategier istället för andra? – Barnets personlighet, kön, familjesituatione och vad som förväntas av barnet påverkar ”valet” av strategi.
Vuxna speglar barnets sätt att vara och ger ord åt det. Barnet tar in och bildar en egen spegelbild. Vid utvandring försvinner speglarna helt eller delvis (som någon som blivit blind i vuxen ålder). Om man kan ta med sig sin familj tex så blir spegeln bara trasig och några bitar faller bort. Omgivningen betraktar en som någon annan än den man själv uppfattar sig som. Känslan blir att ingen vet vem man är, man är en nyfödd vuxen. Alla uttalar ens namn fel. Det är inte ens eget längre. Man tycker inte att den inre identiteten har förändras men snart blir den det som var en själv.Ingen vill veta vem man är. Man får en ny spegelbild tex turken el han som bryter. Folk drar en över en kant (alla turkar är så). Man är konstig, kan inte uttrycka sig, dum. Det är svårt att behålla sin gamla identitet när den inte längre förstärks, och det är också svårt att acceptera den nya spegelbilden som talar om för en vem man är.Den nya spegelbilden är ytlig och kollektiv, man är inte unik och mindre värd.

Är det möjligt att komma ur destruktiva förhållanden och hur kan det påverka ens framtid, hur gjorde Derek?

En förutsättning för att hataren ska släppa sitt hat och sina lögner är att han får ett gensvar från människor som tror på honom och som förmår att se den lilla rädda osäkra och förtvivlade människan bakom den yttre skräckinjagande vrålande masken av tuffhet. OM hataren får något annat istället för hatet kan han bygga en ny personlighet som är grundad på självinstinkt och inte som tidigare på lögner. En förutsättning är dock att det finns människor som stöttar honom under en tid som krävs för honom att skapa sig en ny tillvaro. Det är nödvändigt med kontinuitet; ”jag finns här idag, imorgon och all den tid som behövs.” Jag vill understryka att alla pojkar som växer upp utan en bra pappa eller manlig förebild givetvis inte blir hatare, kriminella eller drogmissbrukare. Det är många pusselbitar som avgör hur utvecklingen blir, man kan inte dra alla över en kam, två pojkar som har precis likartade hemförhållanden kan gå helt olika vägar. Båda saknar en far som ger dem kärlek, båda har en självuppoffrande mor. Men den ena kanske har en farbror eller morfar som är snäll och som bryr sig om honom och som han själv känner något för, eller en granne, lärare eller skolkamrat som visar att han förstår. Båda pojkarna mår dåligt och är stökiga, men han som haft någon annan som brytt sig om släpper inte helt kontrollen. Överallt i världen, i alla olika yrkesgrupper, finns människor som har haft en svår barndom, men som ändå blivit positiva, konstruktiva och skapande. En del har blivit konstnärer, författare, musiker eller högt uppsatta statsmän. Alla dessa har mött någon som har visat förståelse, och det räcker för att vända en dålig prognos till en positiv utveckling.

Dereks liv utanför fängelset var tryggt för honom, där visste han sin plats och sin roll och hade starka åsikter som stämde överens med hans bild av hur samhället såg ut. Men när han kommer till fängelset får han se alltig från ett annat perspektiv, saker är inte som det verkade på utsidan och hans åsikter blir motbevisade. Där är det de vita som vänder honom ryggen och de svarta som visar sig vara att lita på. När Derek ligger i sjuksängen på fängelset är han sårad och traumatiserad. Han känner sig sviken och förvirrad och börjar ifrågasätta luckorna som har uppstått i hans världsbild. Och när det är Sweeney, och inte Cameron eller någon av Dereks ”riktiga vänner”, som kommer för att sitta vid hans sida förstår han nog någonstans vars han har sina vänner.
Det är nu som Derek är mest mottaglig för vad Sweeney har att säga. Derek kan relatera till Sweeney mer än vad han hade trott, och Sweeney förklarar för Derek att han är förblindad av sin egen ilska, att han har ett så stort begär av att behöva ha något att lägga skulden för all sin sorg och ilska på. Det han vill få Derek att inse är att inget som han har gjort för att försöka rättfärdiga något har gynnat hans liv eller gjort det bättre på något sätt, uppenbarligen eftersom han sitter i fängelset. Jag tror att det är den här insikten som spräcker bubblan som Derek levt i. Han ber Sweeney om hjälp att ta avstånd från allt för att slippa fängelset så att han ska kunna ta hand om sin familj och gottgöra dem för det han har gjort.

Derek och tvättkillen i fängelset - American History X
Derek och tvättkillen i fängelset - American History XRMB_24-03-2010_ROP_04_ben_furman_3_t325.jpg
Ben Furman

Derek hittar också en vän i den svarta killen som jobbar i tvätten med honom. Han är till en början för stolt och fördomsfull för att ens vilja prata med killen. Allt eftersom öppnar han upp mer och mer och glömmer snart bort sitt hat. Han ser tillslut inte bara en svart man, utan någon att lita på och som står vid hans sida, en vän. När han väl kommer ut förstår han också att det är honom han står i skuld till för att han klarat sig från att bli anfallen av någon av de svarta killarna i fängelset, och kanske till och med för att han fortfarande är vid liv. När han sedan berättar detta för Danny säger han: ”Jag är inte ledsen för att det hände mig, jag hade tur. Jag inser att det var fel och det plågade mig. Jag frågar mig själv hur jag hamnade där, det var bara för att jag var förbannad… Men inget som jag någonsin gjorde fick mig att må bättre.”

Enligt psykiatrikern Ben Furman kan svårigheter i barndomen bli en styrka i framtiden, det kan utveckla självständighet och god inlevelseförmåga.Han menar att man väljer själv vad ens barndom ska betyda för en, vilket synsätt man har, om man ser den som en belastning eller resurs.Det är således viktigt att själv se sina resurser, sätta upp mål och jobba mot målet och kunna se svårigheter som prövningar som hjälper en att bli den människa man är.

Olika skyddsfaktorer i miljön kan vara avgörande för hur man klarar sin barndom, de kan vara exempelvis: Naturen, Fritidssysselsättning, att man flyr verkligheten genom musik-dator-måla-skriva bloggar böcker dikter, att man har en stark tro-hopp, en inre drivkraft eller alternativa personer/djur som man kan söka sig till.


Avgörande händelser för karaktären i filmen

Vi tycker att Dereks förvandlig var mycket trovärdig eftersom det var tydligt att han var en smart kille som hade hamnat mycket snett på grund av ilska och förvirring, Allt började redan när pappan levde, men det var först efter pappan död som hatet växte fram. Han var tvungen att anklaga någon för det som hade hänt och efter det hans pappa hade berättat för honom om de två svarta killarna som han jobbade med som hade fått de vita killarnas plats, ”Rätt man ska ha rätt jobb, den bästa ska ha jobbet” som pappan uttruckte det, så vart det dom svarta människorna som blev hans syndabock. Hans pappa hade varit väldigt tydlig med vad det var han tyckte om svarta och kanske Derek kände att han ville leva upp till hans pappas förväntningar också. De levde dessutom i ett ojämnlikt samhälle där det hade börjat bildas gäng och fanns mycket fördomar mot svarta. När pappan då dog i ett svart område så blev det förmycket för Derek. Han blev mycket sårbar efter att ha tappat sin manliga förebild och det ledde till identitetsförvirring.

Det var då som Cameron kom in i bilden. Han tog in Derek i sitt gäng med nazister och insåg ganska snart att han var till stor användning. De ungdomar som Cameron hade samlat ihop var i stort behov av en bra ledare att se upp till och det var den platsen Derek fick. Han var bra på att argumentera och hade svårt att lyssna på andras åsikter, eftersom han trodde så stark på sina egna åsikter, alltså hade han ganska bra självförtroende. Han var bra på att få med människor och motivera dem till att göra saker, vilket gjorde att de fick stor respekt för Derek. Det får man se ett bra exempel på i början när de rånar affären och Derek övertygar de andra att de svarta kommer till deras land olagligt och tar deras plats i samhället. Hans intelligens var en stor fördel och även hans Karisma. Han var mycket lojal mot det han trodde på och även sin familj. Derek var en stark person trots att han var så vilsen och han var riktigt bra på att övertyga folk. Cameron utnyttjade Dereks identitetsförvirring och hämdlysthet för att kunna använda honom till att få med sig ungdomarna utan att själv behöva medverka vid brott så som tex det i mataffären. Han gav Derek makt och en ny identitet bland nazisterna och detta gav också Derek ett sätt att få ut sin ilska och sitt hat på.


Danny - American History X
Danny - American History XSweeney hade gett Danny en uppgift att skriva en uppsats om brodern. Vi tror att han ville att Danny skulle fundera på varifrån hans ilska och hat kom. Han ville att han själv skulle fundera ut var han var på väg och hur hans liv skulle bli om han fortsatte, och vad han kunde göra åt det. Det första Danny inser är att han går i sin brors fotspår, så han börjar sin uppsats med att skriva att ”när folk tittat på mig så ser det min bror”. Danny har fortfarande inga tankar på att lämna nazisterna och han förstår inte heller att hans bror har förändrats förren efter insidenten på festen då Derek erkänner för alla att han ska lämna dem. Först blir Danny arg eftersom han ser upp så mycket till sin bror och det är han som har lärt honom allt. Det är han som har fått honom att tro på allt detta också slänger han bara bort allt sådär, nu när han är som en gud för alla. Han är nog också frustrerad eftersom han skulle få mycket skit från gruppen efter detta, så först ger han sig på Derek och knuffar honom flera gånger. Tillslut när han har tagit ut sin värsta ilska ger han Derek en chans att försklara sig. Derek berättar då om allt som har hänt han i fängelset och vad han har kommit fram till. Detta gör starkt intryck på Danny också och eftersom hans bror är hans största förebild så låter han sig själv känna Empati med Derek och inser att det liv han lever inte är så som han vill leva. Han vill inte heller gå omkring och hata hela tiden och han vill inte hamna i fängelet eller bli skjuten. Hans brors styrka och vilja att sluta det liv dom har levt, ger även Danny kraft att kunna lämna gänget. Annledningen till att han gick med från början var nog just för att Derek var med. Han visste inte bättre, och kände sig styrkt av Derek och gruppen. Han hade känt trygghet i gruppen och att han var någon, men om inte Derek behövde dom längre så behövde inte han dom heller.

Han inser också när allt började och varför han och Derke valde den vägen när han funderar tillbaka på sin barndom. Så anledningen till att Sweeney gav Danny uppgiften var inte för att han ville att han skulle skriva en uppsats egentligen. Han ville bara att Danny skulle få en ärlig chans att tänka efter själv vad som har styrt hans liv och hans sätt att vara. Han ville att han skulle observera Derek och hur han hade förändrats eftersom han visste att han hade gjort stort intryck på Derek när han hälsade på på föngelset. Han hade sett att Derek redan då hade förändrats och han ville att Danny skulle se det också och själv förändra sina åsikter.

Vi tror att Dereks framtida liv blir ganska tufft. Det är inte lätt att förlora någon som står så nära. Han kommer att anklaga sig själv för det som hände, eftersom det var han som drog in Danny i detta och sedan kom till insikt när det var försent. Vi tror dock inte att han kommer ta ut sin sorg genom att börja hata igen trots att det var en mörk kille som skjutit Danny. Han kommer använda det för att göra något bra för sin familj istället. Kanske att han försöker ta itu med gruppen som han var med och skapat. När han har gjort vad han kan för att ställa allt till rätta tror vi att han tar med sig sin familj till ett bättre område där de kan leva utan rädsla för att bli skjutna. Vi tror att han kommer att skaffa ett bättre jobb där han jobbar med människor tex. Han kanske till och med blir lärare som Sweeney, eftersom han vet hur mycket Sweeney gjort för honom och att han kan göra samma sak för någon annan.


Andra tankar filmen väcker

American History X är en sån där film som gör att man börjar tänka på hur många som har det så mycket sämre än en själv. Att det faktiskt finns dom som får gå omkring i konstant rädsla för att bli mördad. Man vet att filmen visar verkligheten för vissa men det känns så lång bort. Man kan som inte riktigt tänka sig att en människa kan bära på så mycket hat och förakt. Tanken på att allt detta sker i världen är verkligen hemsk och man inser hur bra man har det. Det är skrämmande att inse hur lätt det kan bli fel. Hur lätt människan kan påverkas av andra männsikor utan att man själv inser det. Det är så mycket som påverkar ens val i livet och det räcker med så lite för att det ska bli så fel.Det som hände under andra världskriget med hitler är ju ett väldigt bra exempel och i filmen har de ju samma åsikter som hitler, bara att hitler tog ut det mesta på judarna eftersom det var de som var lättast att skylla på då. I samhället i filmen var det dom mörka som främst blev offer, men även de vita var offer för de svartas hat. Istället för att leva tillsammans i samhället så delades de upp i grupper så man skulle skilja på vita och svarta. En svart kunde alltså bli illa behandlad av vita fast den var oskylldig och tvärtom, så även de svarta hade ju fördomar mot de vita. Så är det ännu i vårat samhälle. Människor vill alltid skylla på någon annan när dom har det dåligt. Då blir det ofta de som har en annan hudfärg som får ta skiten.
Derek - American History X
Derek - American History X


Vi anser inte att vi är rasist men man kan ju inte förneka att man funderar ibland på hur man kan tänka som man gör. Man kan tex komma på mig själv med att fundera om en rom ska sno någonting när jag ser någon i en affär, eller saker i stil med det och så vet vi att många andra tänker också. Det var tex en rom och föreläste i vår klass i tvåan om just fördomar mot deras folk. Det som vi upplevde var dåligt med den föreläsningen var att det var så uppenbart att hon hade fördomar om oss också fast hon stod och föreläste om att det var så hemskt att de blev utsatta. När hon pratade så lät det precis som att alla vi svenskar sa dumma saker om dem och att vi gav dem skulden för alla brott som begicks. Sen tog hon även upp ett exempel med en rom en ”svartskalle” som hon utryckte det och en jude. Man blev chockad när hon kallade svarta för det när hon själv tog illa upp av att bli kallad ”sigenare”. Alla har någon form av fördomar, men vissa är starkare än andra. Vi tycker det är viktigt att man funderar på det ibland och försöker att se till var och en som en individ. Det blir lätt att man generaliserar och drar alla över en kant. Alla förkänar att få en chans även om man är annorlunda eller kommer från ett annat land. Man kan lära sig så mycket av varandra om man bara ger varandra en chans.


Källor:

"Varför just han?: och vägen ur hatet" - Emerich Roth (2005)

"Se barndomen i ett nytt ljus" - Yvonne Nenander (Vår bostad 12/98)

"Att förlora sin identitet" - Elise Söderlindh (ur Socialpsykologi)
Bild1:http://www.google.se/imgres?q=american+history+x&um=1&hl=sv&sa=X&biw=1680&bih=852&tbs=isz:l&tbm=isch&tbnid=MzEzxj5WWKVnBM:&imgrefurl=http://www.fanpop.com/spots/edward-norton/images/627232&docid=89Brgh-tzu5IEM&imgurl=http://images.fanpop.com/images/image_uploads/American-History-X-edward-norton-627232_1024_768.jpg&w=1024&h=768&ei=pQepT7bwBIOp4gTmkZzKCQ&zoom=1&iact=rc&dur=78&sig=107726575774899727960&page=1&tbnh=143&tbnw=190&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:38,s:0,i:85&tx=95&ty=113
Bild2:
http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Stadsledningskontoret/Manadens-stockholmare/Tidigare-manadens-stockholmare/2008/

Bild3:
http://www.google.se/imgres?q=american+history+x&start=105&um=1&hl=sv&sa=N&biw=1680&bih=852&tbm=isch&tbnid=PWbrYy1XyYwz3M:&imgrefurl=http://dropdread.ro/2010/06/todays-photo-25/american-history-x/&docid=LdPkN5ssUr8BdM&imgurl=http://dropdread.ro/wp-content/uploads/american-history-x-.jpg&w=450&h=336&ei=Yw2pT9aZHoj64QSyhd2cCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=1107&vpy=539&dur=219&hovh=194&hovw=260&tx=158&ty=98&sig=107726575774899727960&page=4&tbnh=150&tbnw=201&ndsp=39&ved=1t:429,r:5,s:105,i:95Bild4:
http://www.themorningbulletin.com.au/story/2010/03/24/finnish-dr-phil-is-heading-our-way-to-help-parents/

Bild5:http://www.google.se/imgres?q=american+history+x&um=1&hl=sv&sa=N&biw=1680&bih=852&tbm=isch&tbnid=LYAlvb4mlwUgHM:&imgrefurl=http://www.allmoviephoto.com/photo/edward_furlong_american_history_x_001.html&docid=uA3Bsw569T2D-M&imgurl=http://images.allmoviephoto.com/1998_American_History_X/edward_furlong_american_history_x_001.jpg&w=350&h=234&ei=DhCpT-r9N6z64QTO0uybCQ&zoom=1&iact=rc&dur=78&sig=107726575774899727960&page=1&tbnh=137&tbnw=205&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:14,s:0,i:99&tx=94&ty=85


Bild6:http://www.google.se/imgres?q=american+history+x&um=1&hl=sv&sa=N&biw=1680&bih=852&tbm=isch&tbnid=LYAlvb4mlwUgHM:&imgrefurl=http://www.allmoviephoto.com/photo/edward_furlong_american_history_x_001.html&docid=uA3Bsw569T2D-M&imgurl=http://images.allmoviephoto.com/1998_American_History_X/edward_furlong_american_history_x_001.jpg&w=350&h=234&ei=DhCpT-r9N6z64QTO0uybCQ&zoom=1&iact=rc&dur=78&sig=107726575774899727960&page=1&tbnh=137&tbnw=205&start=0&ndsp=31&ved=1t:429,r:14,s:0,i:99&tx=94&ty=85