Förälskelse och kärlek

Citat ur boken Förälskelse och kärlek av Francesco Alberoni.


"Vi lever dag efter dag utan avbrott i den älskades famn och bryr oss inte om att hålla räkningen på samlagen och dessas längd och
dessutom har varje blick, varje beröring, varje tanke på den älskade en erotisk intensitet som är hundra, ja tusen gånger starkare än under ett ordinärt samlag."

"Förälskelse som existentiellt fenomen består i verkligheten av ögonblick av evighet som den dock ständigt överskrider.
I ömsesidig kärlek säger den andre ja om och om igen."
hjärtan1-300x219.jpg
"Tiden upphör inte, längtan förnyas och når återigen sitt mål. Förälskelse är att finna, mista och återfinna."

"Förälskelse är också tilltro, att lita på och tillitsfullt ge sig hänt åt sin partner."

"Yttrande som "Jag är förälskad i bägge två" anger därför ett tillstånd av obeslutsamhet eller övergång, som kan leda antingen till en kollektiv struktur eller till en förälskelse eller ingenting."

"Det finns en urgammal och vida utbredd övertygelse om att ett barn stärker kärleken och är ett botemedel mot sviktande kärlek, inte förälskelse.
Barnet blir nämligen bådas kärleksobjekt. De förälskar sig i det samtidigt.
Deras förhållande är nu beroende av en tredje persons existens, inte bara av dem själva."

"Att den som förälskar sig är den som är beredd att förälska sig, den som är inställd på det. Betyder det då att vi förälskar oss när vi känner behov av att förälska oss? Betyder det att den som känner en stark,
förtärande längtan efter en ny stor kärlek är benägen att förälska sig? Nej. Det finns inget samband mellan längtan efter kärlek och att verkligen förälska sig."

"Man är aldrig svartsjuk på en sak eller ett djur eller ett arbete utan endast på en annan person.
En annan person som i våra ögon har något som utövar en oemotståndlig dragning på den vi älskar."

"Var och en lever då i den andres hjärta och kärleken blir en konstant förtärande längtan efter den älskade,
en ständig plåga för att han eller hon inte finns där men också en ständig källa till sublim glädje när man minns, väntar eller bara tänker på hans eller hons kärlek.
Allt som sker blir då kontingent i förhållande till denna starka kärlek som båda oroar och värmer.
Kärleken blir den inre plats där man hämtar nya krafter, en ö bortom det kontingenta, rosenträdgården i öknen, där själen släcker sin törst och får kraft att återvända till världen."

"När vår älskade blir allvarligt sjuk, inte hör av sig, kommer inte hem, när deras liv är i fara eller att den andra ska lämna den andre.
De är då vi grips i ångest och upptäcker att de är viktiga för oss. Då upptäcker vi att de har mycket stort värde och allt annat mister sin betydelse och blir - för att använda ett filosofiskt uttryck - kontingent.
Men deras värde och deras betydelse visar sig först i det ögonblick då vi kan mista dem, som fruktan för att mista dem."

"Den andre den älskade, blir den som ingen annan kan ersätta, den absolut ende."

kärlek.jpg


En intervju tillsammans med paret Elin och Daniel, Om förälskelse och kärlek.

valentine_55259653.jpg
Namn och ålder?
Svar: Elin 21 år och Daniel 22 år.

Hur länge har ni varit tillsammans?
Svar: Vi har varit tillsammans i 6 år.

Förlovade: Ja eller Nej?
Svar: Ja, vi är förlovad sen fyra år tillbaka.

Vad betyder kärlek för dig/er?
Svar: Det betyder väldigt mycket för oss, för att det är alltid mysigt att ha någon som man känner verkligen tycker om en, medans man tycker om den personen lika mycket tillbaka.

Vad är kärlek?
Svar: Kärlek håller, speciellt äkta kärlek. När man är kär kämpar man för att behålla de man har.
Kärleken bevara i längre tid och den finns där hela tiden.

Vad är förälskelse?
Svar: Förälskelse bevarar bara inom en kort tid, alltså i bara några månader.
Man brukar ju säga att förälskelsen är den som
kommer först, sen kommer kärleken fram. Men för vissa hittar man inte alltid kärleken, utan man förblir bara förälskad
och som sagt inom en kort tid svalnar den där förälskelsen ner och man känner ingenting längre.

Vad tror du/ni är skillnaden mellan dessa två?
Svar: Ja.. Som sagt kärlek hålls medans förälskelse inte alltid gör det.
Men förälskelse är det första stadiet man kommer till innan man brukar bli kär, alltså som förvandlas sedan till kärlek.
Men.. Som sagt så vissa hittar ju inte den där kärleken utan bara förälskar sig de beror nog mycket på att man inte bryr sig så mycket
lära känna personen och att man kanske inte tål dess fel och brister. Man orkar helt enkelt inte kämpa till något mer än förälskelse.
Medans den som vill bli älskad av kärlek, den bryr sig om en och vill lära känna personen, man vill veta saker om den, man vill stötta
och finnas till för den och även fast man ibland kan känna att denna persons fel och brister kan näst intill göra en så less, så ger man ändå
inte upp! Man kämpar för att behålla honom/henne. Man vill helt enkelt inte ge upp det den och den andra personen har byggt upp tillsammans,
Det är som att man inte slutför den här höga byggnaden på grund av att man har get upp och inte orkar nå mera. Just därför om man känner
den här personen vill jag ha, då ger man aldrig upp varandra.

Hur började er kärlek/förälskelse?
Svar: Tjae.. våran förälskelse började på högstadiet i 8:an vi blev tillsammans den 18 september och vår förälskelse till kärlek
började väll så småningom i alla fall för mig (Säger Elin) efter kanske tre, fyra månader, jag vet inte, är inte riktigt helt säker. (Daniel säger), Min kärlek
till Elin började vid tredje månaden skulle jag tippa på. Då var som då vi upptäckte vår kärlek till varandra efter att de där förälskelse stadiet.
Men vi är glada tillsammans och vi bor ihop och funderar starkt på att skaffa familj ihop och vi känner fortfarande den där första kärleken som då
vi blev tillsammans. Men visst vi har haft våra gräll och små bråk. Men vi blir alltid till slut vänner, vi brukar aldrig hålla på och gräla eller sura på varandra hur länge som helst.

Tror du/ni på kärleken?
Svar: Ja. Det gör vi!

Tror du/ni att man kan leva ett liv utan kärlek?
Svar: Nej. Det tror vi inte att man kan. Alla behöver kärlek, de är viktigt att få känna närhet
och få kärlek och dessutom att ge sin kärlek till någon annan. För alla vi går runt på kärlek och man ge den på alla sätt, exempel,
kärlek till ett barn, kärlek till sin familj eller sina vänner eller sin partner, men som sagt, vist man behöver ingen partner för att kunna ge kärlek
eller få känna kärlek. Man kan få känna det via andra. Men via en partners kärlek, finns det slags närkontakt i de hela, som samlag eller kyssar.
Kramar och pussar kan man få via sina andra nära och kära, det är en annan slags kärleks kontakt via familj, vänner och barn.

Varför tror du/ni att man behöver kärlek?
Svar: Varför ska man inte tror på kärlek!? Kärlek är bra! Det ska man, man ska ha fått känna kärlek. Man behöver kärlek för att kunna överleva!
Det är i alla fall vad jag har hört (Säger Elin). Jag fick höra för länge sen av min mamma, när jag frågade detsamma fråga fast till henne.
Hon sa till mig, för länge sen på ett barnhem, gav ingen utav de som arbetade ingen direkt kontakt till barnen, alltså kramade eller pussade om dom.
Men.. efter ett tag började man märka att barnen dog hel plötsligt! Man förstod inte varför, det var ingen sjukdom som härjade eller nå virus.
Men till slut förstod man att barnen där får ju inge kärlek, så man började förmedla till alla barnhem att vissa kärlek till barnen, genom att
krama om dom eller ge dom en puss på pannan. efter att dom började med detta så märkte man att barnen slutade dö!? Alltså är kärlek så pass stark, genom att bara skänka lite kärlek, på något sätt, så överlever man.

Min längtan


Jag har en längtan
att dig nära få vara
att få känna din lena hy
och din kärleksömma kropp
Att få beröra dig och känna
den sanna kärleken

Min längtan är allt
för komplex
för jag vet att du har
en annan kär
Trots att det ej
blir du och jag
hoppas jag ändock
att det blir vi en dag

För den sanna kärleken
må vinna och hoppet är
det sista som kan försvinna
Min längtan till dig
är så stor,
den som säger
att kärleken är enkel
har den aldrig fått uppleva

Okänd diktare.

Källor:

http://paradiset.bloggsida.se/diverse/brollopsdag

http://www.hemmating.se/visa_produkt.asp?id=96&t=K%E4rlek+%26+Hj%E4rtan&lang=sv

http://stinanoe.blogg.se/2009/september/kronika-driven-av-karlek-1.html

http://www.kramamig.nu/karlek/karleksdikter/index.asp?page=karleksdikter11


Av: Linn Karlsson ES3A