external image bTR.gif

ALLT SOM PUBLICERAS MÅSTE VARA COPYRIGHT FRITT

Det som du gjort själv tillhör dig och denna sida är under creative commons rättigheter vilket innebär att om du vill behålla din rätt till det du gjort märker du det, bylinar det med namn och copyright markering. Erkännande och icke kommersiell enligt creative commons passar oftast bra. Symbolerna finns under file i denna wikis bildarkiv.

Erkännande
creativecommons_by.jpg
creativecommons_by.jpg
Ickekommersiell
creativecommons_nc.jpg
creativecommons_nc.jpg
infokoll.seeller Creative commons. Detta innebär att ditt namn skall vara med vid publicering och om någon vill använda det du gjort i något som skall säljas måste man kontakta dig för att få ett pris på det du gjort. Underlätta gärna genom att sätta ut hemsides eller mailadress. För råd om arvoden kan du läsa Svenska Journalistförbundets frilanssida.


På samma sätt behandlar du alla andra. Lägg in Creative Commons under dina sökverktyg och finner du inte vad du vill ha där är det ofta inte kört ändå. Det är ju bra för någon som behöver leva på det man producerar att det man gör syns på många ställen så att köpare kan få tips om vad som finns. Så om du ringer eller mailar någon som har en bra bild eller text du vill kunna publicera så får du ofta ett glatt ja från denne då man förklarar att det är ett skolarbete.

Vill du komplettera dina rättigheter så kan du lägga in Inga bearbetningar :
creativecommons_nd.jpg
creativecommons_nd.jpg

som ju betyder att ingen får bearbeta det du gjort för att det ska passa in någonstans och

creativecommons_sa.jpg
creativecommons_sa.jpg

Dela lika som betyder att användare får sälja vidare det du gjort om du får del i vinsten av det som säljs.